Birtakım gelişmeleri propaganda aracına dönüştürüyor ama iş olayın perde arkasını aydınlatmaya gelince kaçıyor. Bunun son örneği, geçtiğimiz hafta MHP'nin Meclis'te verdiği, ‘17-25 Aralık'ın darbe girişimi olduğu iddiaları araştırılsın' önergesinin AKP'nin oyları ile reddedilmesi oldu.
MHP Grup Başkan Vekili Oktay Vural'ın, AKP'nin 2 yıldır yolsuzluk operasyonlarını ‘darbe' olarak nitelediğini hatırlatarak, “O halde hodri meydan! Gelin bunu araştıralım” demesine rağmen iktidar partisi araştırmadan kaçındı.
İktidar partisi, bu tutarsızlığa ilk kez düşmüyor. Son 2 yıldır neredeyse bütün kritik konuların perde arkasının araştırılmasıyla ilgili önergelere aynı tepkiyi veriyor.
Zira daha önce de terör saldırılarının artması, ‘paralel yapı', Bingöl olayları, Uludere katliamının perde arkası, Gezi olayları, faiz lobisi, basın özgürlüğü, bonzai ve Soma maden ocakları ile ilgili Meclis'te verilen önergeleri reddetmişti.
GEZİ'NİN ARAŞTIRILMASI ENGELLENDİ
Türkiye'nin yakın tarihine damga vuran en önemli kırılma anlarından biri Gezi olayları oldu. Hemen hemen tüm muhalefet partileri, Gezi olaylarının farklı yönleri konusunda önergeler verdiler. Örneğin dönemin CHP Grup Başkan Vekili Emine Ülker Tarhan, bir Meclis araştırması açılmasını istedi. Fakat önerge gündeme alınmadı.
FAİZ LOBİSİ, KARANLIKTA KALDI
Aynı şekilde, Gezi olaylarında AKP'nin gündeme oturttuğu ‘faiz lobisi' de karanlıkta kaldı. CHP, faiz lobisinin ne olduğu ve alınması gereken tedbirler hakkında araştırma önergesi verdi. Fakat AKP milletvekilleri buna karşı çıkarak önergeyi geri çevirdi.
ULUDERE, SURUÇ SALDIRILARI AYDINLATILAMADI
6-8 Ekim 2014 tarihlerinde Kobani olayları yaşandı. 50'ye yakın kişi hayatını kaybetti. En karanlık olaylar ise Bingöl'de cereyan etti. Emniyet Müdür Yardımcısı Atıf Şahin ve Komiser Hüseyin Hatipoğlu şehit oldu.
Emniyet Müdürü Atalay Ürker ise yaralı olarak kurtuldu. HDP, Bingöl'de meydana gelen bu saldırı ve çatışmaların araştırılması için önerge verdi. Fakat bunun da akıbeti diğerlerinden farklı olmadı; AKP oylarıyla reddedildi. Kasım 2014'te de Uludere önergesi verildi.
CHP, dönemin Başbakanı Erdoğan'ın, “Bu olay, Ankara'nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” dediği Uludere katliamının bütün boyutlarıyla araştırılmasını istiyordu. Fakat AKP, 34 köylünün hayatını kaybettiği olayın aydınlatılması yönünde oy kullanmadı. Önerge AKP'nin çoğunluk oylarıyla geri çevrildi.